Όχι απλά ένα Λογιστικό Γραφείο

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, εργασιακά ή ασφαλιστικά ζητήματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Σε τρεις κατηγορίες τα εισοδήματα για τα οποία θα εφαρμοστεί

Άρθρα Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 08:01

Σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες χωρίζονται τα εισοδήματα (που θα φορολογηθούν το 2023) για τα οποία θα εφαρμοστεί φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται 1,5 εκ. φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από τον δημόσιο τομέα και συντάξεις. Τα εφετινά εισοδήματα των φορολογουμένων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και εφόσον υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης. Στη δεύτερη ανήκουν 1,2 εκ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί. Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν γίνεται καμία παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα διαπιστώσουν και το 2023 με την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα. Η τρίτη κατηγορία αποτελείται από φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όμως τα δύο προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μέτρου που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους του φορολογούμενους. Μέχρι τότε όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
 
  • Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα και υπολογίζεται με κλίμακα και συντελεστές που ξεκινούν από2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.
  • Για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, όπως επίσης οι αμοιβές ΔΣ και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

  • Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ήτοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.λπ.
  • Το εισόδημα από κεφάλαιο, δηλαδή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ενοίκια από μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που αποκτώνται ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023:

  • Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δημόσιου τομέα.
  • Οι συντάξιμες αποδοχές.

Τελευταία Νέα