Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για την αυτόματη υποβολή Ε9 είναι τα εξής:
- Πριν υποβάλουν ηλεκτρονικά στο myPROPERTY τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να γίνει η επικαιροποίηση από τον πωλητή των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ και το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο αποκτών το ακίνητο με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη δικαίωμα επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
- Μόλις αναρτήσει ο συμβολαιογράφος το συμβόλαιο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myPROPERTY, μετά δημιουργείται αυτόματα το Ε9 για κάθε συμβαλλόμενο (αγοραστή και πωλητή) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας που αφορούν είτε τον πίνακα 1 είτε τον πίνακα 2 αυτής.
Τα στοιχεία που συμπληρώνονται είναι τα εξής:
- Για τον μεταβιβάζοντα: Τα πεδία που σχετίζονται με την περιγραφή του ακινήτου θα πρέπει να συμπληρωθούν με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου . Και μετά αυτά αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο Περιουσιολόγιο.
- Για τον αποκτώντα που δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο: Τα πεδία που σχετίζονται με την περιγραφή του ακινήτου θα πρέπει να συμπληρωθούν με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Και αυτά θα αντληθούν από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα.
- Για όλους τους συμβαλλομένους:
Α. Τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπραγμάτου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY.
Β. Τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία Συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY.
Γ. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1, σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2, σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3, σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογούμενου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».