Όχι απλά ένα Λογιστικό Γραφείο

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, εργασιακά ή ασφαλιστικά ζητήματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Επιταγές: Έως σήμερα η προθεσμία αναστολής πληρωμής τους για 75 ημέρες

Άρθρα Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 08:52

Εκπνέει σήμερα, η προθεσμία των έξι εργάσιμων ημερών για τις δηλώσεις αναστολής πληρωμής κατά 75 ημερών επιταγών στις τράπεζες που λήγουν εντός Μαρτίου και αφορούν σε εκδότες και κομιστές αξιόγραφων που ανήκουν σε πληγέντες κλάδους.

Μέχρι και σήμερα δεν επιτρέπεται η εμφάνιση, πληρωμή ή σφράγιση των αξιογράφων, των οποίων τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους ΚΑΔ, με βάση τα διαβιβασθέντα στις Τράπεζες αρχεία της ΑΑΔΕ και επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του Νόμου 4781/2021, τα πιστωτικά ιδρύματα θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και γνωστοποιήσεις- εντός της προβλεπόμενης στο νόμο προθεσμίας- σχετικά με την διαδικασία υποβολής σχετικής δήλωσης. Από τις 16 Μαρτίου (ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και σήμερα 23 Μαρτίου αναστέλλεται ο χρόνος για την εμφάνιση/πληρωμή/σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά το πέρας της ως συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θα είναι δυνατή η υποβολή οποιαδήποτε δήλωσης.

Από αύριο, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση, θα εμφανίζονται/ πληρώνονται/ σφραγίζονται κανονικά. Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 23 Μαρτίου 2021), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα. Επιταγές οφειλόμενες από επιχειρήσεις που εμπίπτουν που  όμως εμφανίστηκαν προς πληρωμή και έχουν «σφραγιστεί» ή για τις οποίες συντάχθηκε διαμαρτυρικό έως την 11.3.2021, (ημερομηνία έκδοσης υπουργικής απόφασης) δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Συνεπώς, δεν θα είναι δυνατή η δήλωση των αξιογράφων αυτών στις εφαρμογές των τραπεζών, προκειμένου να τύχουν της αναστολής των 75 ημερών. Η σφράγιση ή η σύνταξη διαμαρτυρικού για τα αξιόγραφα που εμπίπτουν στην εφαρμογή του νόμου ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί στις 12.3.2021, ήτοι την ημερομηνία διαβίβασης στις Τράπεζες των αρχείων της ΑΑΔΕ δεν θα παράγει έννομες συνέπειες. Συνεπώς, οι κομιστές τους θα πρέπει να επανεμφανίσουν τα εν λόγω αξιόγραφα στις Τράπεζες, μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας δηλώσεων (23/3/2021).

Τελευταία Νέα