Όχι απλά ένα Λογιστικό Γραφείο

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, εργασιακά ή ασφαλιστικά ζητήματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Χρέη από την πανδημία: Ρύμθιση για αποπληρωμή σε 60 έως 72 δόσεις

Άρθρα Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 06:37

Την εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε 60 έως 72 μηνιαίες δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση, ρύθμιση που αναμένεται να «κλειδώσει» και να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Μαζί με τη ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε 60 ή και περισσότερες δόσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν τις 72, θα ανοίξουν ξανά οι πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Παράλληλα, αναμένεται να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια της ρύθμισης για τις οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

 

Το νέο πλαίσιο αποπληρωμών των οφειλών των τελευταίων 15 μηνών αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα», παράλληλα με τα νέα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και με την ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης, όπως η κάλυψη πάγιων δαπανών με πιστωτικό για την πληρωμή των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από σήμερα. Με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία αλλά και να αποτρέψει μια νέα γενιά κόκκινων οφειλών προς το Δημόσιο καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει ο Γολγοθάς πληρωμών για τους φορολογουμένους.

 
Από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους οι πληττόμενοι θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη της πανδημίας που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς τα ταμεία της Εφορίας να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα 2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν:
  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου, και υπάγονται στις λίστες με τους πληττομένους.
  • Οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

 
 

Τελευταία Νέα