Όχι απλά ένα Λογιστικό Γραφείο

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, εργασιακά ή ασφαλιστικά ζητήματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Ενεργειακή κρίση: Φέρνει ανατιμήσεις 10%- 30% σε βασικά προϊόντα

Άρθρα Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 07:07

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% των επιχειρήσεων ενώ μόνο το 6,67% χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών 

 

Στην έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 135 μελών διαφαίνεται το ενδεχόμενο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις 10% έως 30% στις τελικές τιμές των προϊόντων τους. Το ποσοστό των ανατιμήσεων θα είναι ανάλογο με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί το βασικό καύσιμο παραγωγής για 9 στις 10 επιχειρήσεις. Οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ, ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%! Από τι θα εξαρτηθούν οι ανατιμήσεις; Από τον αντίστοιχο βαθμό εξάρτησης της επιχείρησης από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων ενώ μια στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει. Η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.
 
Σύμφωνα με την έρευνα 7 στους 10 επιχειρηματίες πιστεύουν οτι οι διεθνείς αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην χώρα μας. Σημαντικές αυξήσεις τιμών ετοιμάζουν ακόμη και εκείνες που δεν εξαρτώνται υπέρμετρα από το ενεργειακό κόστος. Σε κάποιο βαθμό, οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές οφείλονται και στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν φαίνεται να σβήνουν τις φωτιές που έχει ανάψει η ένα ενεργειακή κρίση. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αξιολογούν τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή. Μόνο ένα 3% θεωρεί πως αυτά επαρκούν σε μεγάλο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά στην κυβερνητική ατζέντα δεν υπάρχουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, πέρα από τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν. Πιο πιθανό θεωρείται μια χρονική παράταση τους κάτι που θα εξαρτηθεί από την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Τελευταία Νέα