Όχι απλά ένα Λογιστικό Γραφείο

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, εργασιακά ή ασφαλιστικά ζητήματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων- Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Άρθρα Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 07:03

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Οι δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που είχαν λάβει για τη σεζόν 2020 /2021 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 με την προϋπόθεση ότι  θα υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ανάλογα με το χρόνο καταχώρηση των τιμολογίων αγοράς των καυσίμων θέρμανσης. Τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Το επίδομα θα καταβληθεί ανάλογα με το χρόνο κατάθεσης των τιμολογίων σε τρεις δόσεις με την πρώτη να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, τη δεύτερη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και την τρίτη έως 29 Απριλίου 2022.

Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση:

- Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τα νοικοκυριά που είχαν λάβει επίδομα θέρμανσης τη σεζόν 2020/2021 θα λάβουν το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει. Απαραίτητη προϋπόθεση να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση έως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

- Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

- Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

- Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολή.

Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Καύσιμα θέρμανσης: Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση ως εξαρτώμενα μέλη.

- Τα φυσικά πρόσωπα, που δηλώνονται ότι φιλοξενούνται.

- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

- Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

- Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Τελευταία Νέα