Εργατική Νομοθεσία

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια και ταχύτητα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν εργασιακά, φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα συμπαρασύρει προς τα πάνω

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΝΕΑ Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 07:16

Συνολικά 12 παροχές και επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν μετά την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να κυμανθεί από το 5,5% έως το 9,5%, ανεβάζοντας τον κατώτατο μισθό πάνω από τα 750 ευρώ ενώ ενδεχομένως να φτάσει ακόμα και τα 780 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μαζί του και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες, κλπ, η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κλπ.

  1. Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
  2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
  3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
  4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
  5. Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
  6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα
  7. Ειδική παροχή μητρότητας
  8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
  9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
  10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας 
  11. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
  12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/ Πρακτικής Ασκησης

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλαδή, στόχος είναι να επιτευχθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες, από τη μία πλευρά είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη πλευρά η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Τελευταία Νέα