Σε δύο κομβικές αλλαγές για τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των νέων εργαζομένων προχωρά το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την εύρεση εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Θα αφορά επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης ενώ το με το νομοσχέδιο μειώνεται η δοκιμαστική περίοδος από τους 12 στους 6 μήνες.
Το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152, την απλοποίηση των διαδικασιών στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και την ενίσχυση του θεσμού της κάρτας εργασίας (ρυθμίσεις για την οργανική διάρθρωση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας) προβλέπει παράλληλα την επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ, όχι μόνο για την αδήλωτη απασχόληση, αλλά και για την υποδηλωμένη. Αναλυτικότερα, για πρώτη φορά, δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα στην «Εργάνη», στην οποία νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι, εντός και εκτός Ελλάδας, θα μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα μειώνεται στους 6 μήνες η 12μηνη δοκιμαστική περίοδος. Μάλιστα, εάν ο εργοδότης, μετά τους έξι μήνες, αποφασίσει να προσλάβει τον εργαζόμενο, τότε λαμβάνεται ως ημερομηνία έλευσης στην επιχείρηση και πλέον ο εργαζόμενος έχει ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
Η διάταξη του νομοσχεδίου για τη δημιουργία μηχανισμού εύρεσης εργασίας αναφέρει: «Θεσπίζεται η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδας, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα». Το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διασυνδέεται και θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά Εργασίας, την «Εργάνη», την ΑΑΔΕ, τον ευρωπαϊκό κατάλογο ESCO, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν τη γραφειοκρατία για την εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 εργαζομένους, η πλειονότητα των οποίων δεν διαθέτει καν τμήμα λογιστηρίου. Με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται η υποχρέωσή τους να δηλώνουν αυθημερόν τις όποιες εργασιακές μεταβολές στην «Εργάνη» και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου. Μεταξύ των εντύπων που θα καταργηθούν περιλαμβάνεται και αυτό της προαναγγελίας των υπερωριών. Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στην «Εργάνη». Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους. Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει τα εξής: «Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας, κάνοντας χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Όταν διαπιστώνεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση, χωρίς αυτή να ταυτοποιείται από τη σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ
ανά εργαζόμενο».