Εργατική Νομοθεσία

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια και ταχύτητα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν εργασιακά, φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Εισφορά 10% αντί για πέναλτι 30% στις συντάξεις τους

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΝΕΑ Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 07:41

Στο 10% του εισοδήματος της απασχόλησής τους θα οριστεί το ποσοστό της εισφοράς με το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, αντί για μείωση 30% στη σύνταξη του εργαζόμενου συνταξιούχου, θα προβλέπεται εισφορά 10% (χωρίς κλιμάκωση) επί του εισοδήματος της απασχόλησής του, υπό τον όρο ότι αυτό θα ξεπερνά το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης (σήμερα 413 ευρώ), δηλαδή τα 4.956 ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο αφορά εκτός από τους 50.000 εργαζόμενους- συνταξιούχους που εμφανίζονται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, άλλους περίπου 100.000 οι οποίοι εργάζονται με «μαύρα». Με τη σχεδιαζόμενη διάταξη επέρχεται πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κρατήσεων για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται. Ετσι έρχεται εισφορά στο εισόδημα αντί για «κόφτη» στη σύνταξη. Σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ’ αυτού θα φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Βάσει του σχεδίου αυτού, που θα ισχύει από την 1η/1/2024, ο φόρος που θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ, ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%. Στο εξής, όταν το ποσό των αμοιβής υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, θα επιβάλλεται μια μικρή παρακράτηση τάξης 10%, είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τον τρόπο αυτόν, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίζουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρύνονται μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα πληρώνει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές (υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) ανάλογα με το αν είναι μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος. Αν είναι αυτοαπασχολούμενος, θα πληρώνει κατ’ ελάχιστο 240 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα από το εισόδημά του (ακόμα και αν είναι κάτω από το πλαφόν των 4.956 ευρώ). Αν είναι μισθωτός, θα πληρώνει μαζί με τον εργοδότη του εισφορές ύψους 32,2% επί του μεικτού μισθού του.

Τελευταία Νέα