Εργατική Νομοθεσία

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια και ταχύτητα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν εργασιακά, φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνονται οι μισθοί από το 2021

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΝΕΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 09:03

Tη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες από την 1η Ιανουαρίου 2021 με ταυτόχρονη αύξηση των μισθών των εργαζόμενων και τη ρύθμιση των οφειλών του πρώτου lockdown σε 12- 24 δόσεις προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που  κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αυξήσεις που ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φθάνουν ή ξεπερνούν τα 23 ευρώ σε μισθωτούς με μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. «Πρόκειται για μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή «οξυγόνο» για την αγορά εργασίας που θα ενισχύσει το εισόδημα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο  από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

–Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49% στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36% στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4% και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

–Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών.

–Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του ΕΛΕΚΠ.

Παράλληλα με διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση έδωσε δεύτερη ευκαιρία  σε όσους αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις οφειλών λόγω COVID-19. Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση οφειλών 12 ή 24 δόσεων όσων εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών πλήττονται λόγω κορωνοϊού και η καταβολή των εισφορών είχε ανασταλεί. Παράλληλα, με την ίδια διάταξη υπάρχει ειδική πρόβλεψη με την οποία θα δίνεται η ευκαιρία σε όσους από τους ανωτέρω απώλεσαν ρύθμιση οφειλών από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, να επανενταχθούν χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρκεί να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου.

Οι αιτήσεις και για τις δύο περιπτώσεις οφειλετών θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Η ρύθμιση χρεών μπορεί να γίνει έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με επιτόκιο 2,5% ή 12 δόσεις άτοκα, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021. Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση.

 

Τελευταία Νέα