Φοροτεχνικές Υπηρεσίες

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά ή εργασιακά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

ΑΑΔΕ: Επιστροφή ΦΠΑ με διαδικασίες εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 07:29

Την επιστροφή του ΦΠΑ με διαδικασίες εξπρές σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες προωθεί η ΑΑΔΕ με σχέδιο της προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των υπόχρεων.

Μέσα στον επόμενο μήνα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να τη διαχειριστούν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων δεδομένου ότι έχουν την ευθύνη για την υποβολή της. Εκτός από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, το ελληνικό Δημόσιο θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες καθώς θα γνωρίζει τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί και ότι αυτές είναι σύννομες, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο έλεγχο. Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, η Αρχή θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Αν και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ικανοποιηθεί περίπου το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των Εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Πάντως, η ΑΑΔΕ για τις ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ έγινε με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Με το νέο σύστημα η Εφορία γνωρίζει επ’ ακριβώς τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και μπορεί να ελέγχει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Ειδικότερα με το MyData:

  • Κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματίας που περνάει ηλεκτρονικά τα τιμολόγια αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρισης ΜΑΡΚ.
  • Τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται πρέπει να καταχωρίζονται το αργότερο μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από τη συμπλήρωση της τρίμηνης ή μηνιαίας περιόδου υποβολής δήλωσης ΦΠΑ.
  • Παράλληλα οι λήπτες των τιμολογίων βλέπουν στα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλία τα τιμολόγια των εκδοτών. Ταυτόχρονα ενημερώνονται τα φορολογικά έντυπα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ με τα δεδομένα των βιβλίων με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να είναι προσυμπληρωμένες και να επιτρέπουν την άμεση διασταύρωση όλων των δεδομένων.

Τελευταία Νέα