Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 18:00

Στο τέλος του μήνα ο ΕΝΦΙΑ- Πιθανότατα μαζί η καταβολή των δυο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου

Φορολογικά Νέα Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 07:29

Στα τέλη του μήνα πιθανότατα θα αναρτηθούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ καθώς η ΑΑΔΕ αναγκάζεται να επαναϋπολογίσει τα ποσά μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για κατάργηση του φόρου σε 26 μικρά νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η πληρωμή της πρώτης δόσης από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη έως τις 31 Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμου. 

Και φέτος, θα υπάρξουν εκπτώσεις, οι οποίες για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων φθάνουν μέχρι και 100%. 

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις εξής περιπτώσεις:

Αποθήκες- πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ, κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1 .

Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά. Επίσης, ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8 ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων, ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων, εκπαιδευτηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Τελευταία Νέα

Ενημέρωση

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε έγκαιρα ειδοποιήσεις για φοροτεχνικά ζητήματα.

Terms and Conditions

GDPR Compliance Σεβόμαστε το απόρρητό σας

που θα μας βρείτε

Διέυθυνση
Καλυψούς 110, Χαροκόπου, 176 76 Καλλιθέα Αττικής
Τηλέφωνο
+30 210 9599381