Φοροτεχνικές Υπηρεσίες

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά ή εργασιακά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Υπουργείο Οικονομικών: Σχέδιο για εξατομικευμένες δόσεις για οφειλές προς την Εφορία

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 13:48

Εξόφληση συσσωρευμένων χρεών κατά περίπτωση θα προβλέπει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία καθώς οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις έως τον Απρίλιο λόγω των αναστολών υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.


Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά είναι μία βελτιωμένη εκδοχή της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης για εξόφληση των «κορονο- χρεών» σε 12 ή 24 δόσεις: Οι 12 άτοκες ή οι 24 έντοκες δόσεις (με επιτόκιο 2,5%) θα συνιστούν τη «βάση» για όλους τους οφειλέτες. Από εκεί και πέρα όμως, για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια θα υιοθετηθεί αριθμός δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη. Όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Έτσι, η επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις των συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Ο αριθμός των δόσεων σε αυτή τη νέα ρύθμιση δεν έχει καθοριστεί: Είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους θεσμούς, όπως άλλωστε και ολόκληρη η λογική του νέου προγράμματος. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει βέβαια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπήρξε όμως μια πρόταση αυτές οι εξατομικευμένες δόσεις να φτάνουν ως και τις 120 για περιπτώσεις που... δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Συζήτηση γίνεται και για το επιτόκιο των δόσεων: Όσοι ξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, όπως προβλέπει το υπάρχον πλαίσιο, αλλά όσο ανεβαίνει ο αριθμός των δόσεων δεν αποκλείεται το επιτόκιο να ανεβαίνει και να αγγίζει ακόμη και το 6,9%.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να «παγώσουν» εκ νέου τα χρέη του κορονοϊού και να μετατεθεί η εξόφλησή τους από τον Μάϊο του 2021 για τον Ιούνιο του 2021. Και αυτό γιατί, εφόσον το «πάγωμα» των οφειλών συνεχιστεί τόσο τον Ιανουάριο, όσο και τον Φεβρουάριο ακόμη και τον Μάρτιο, θα είναι εξαιρετικά.. επώδυνο να ζητηθεί από τους πολίτες να ξεκινήσουν να πληρώνουν τα συσσωρευμένα τους χρέη από τον Mάιο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Τελευταία Νέα