+30 210 959 9381   Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
+30 210 959 9381 Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Έρχονται νέα "ραβασάκια" της Εφορίας για 100.000 φορολογούμενους ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Έρχονται νέα "ραβασάκια" της Εφορίας για 100.000 φορολογούμενους

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν για εισοδήματα, δαπάνες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα οικονομικά στοιχεία, «πιάστηκαν» να κρύβουν εισοδήματα.

Το νέο εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται με μήνυμα στο προσωπικό λογαριασμό του υπόχρεου στο Taxisnet ο οποίος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή του. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το φορολογούμενο να προσκομίσει δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν στοιχεία που έχει αναγράψει στη φορολογική του δήλωση προκειμένου να μειωθεί το τελικό ποσό του φόρου.

Όπως διευκρινίζει με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ, «η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Σε περίπτωση που από στοιχεία που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση, προκύπτει ότι έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) εισοδήματα, ημεδαπής ή αλλοδαπής, αδιακρίτως κατηγορίας και πηγής προέλευσης (ήτοι ενδεικτικά: εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδήματα από ακίνητα, μερίσματα, τόκους, δικαιώματα κ.λπ.) που δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, με την οποία προσδιορίζεται ο τυχόν οφειλόμενος επιπλέον φόρος και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης».

Οι πηγές πληροφοριών και στοιχείων που μπορεί να αξιοποιήσει η ΑΑΔΕ για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου είναι:

  • Οι ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν ληφθεί με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα)
  • Οι αποδοχές που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών
  • Πληροφορίες που ζητούνται από οργανισμούς και φορείς κατόπιν αιτήματος της ΑΑΔΕ
  • Πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών
  • Τραπεζικές καταθέσεις, κινήσεις λογαριασμών, εμβάσματα, αποσβέσεις δανείων, αγορές με πιστωτικές κάρτες, επενδύσεις σε ομόλογα, χαρτοφυλάκια κινητών αξιών
  • Οι δαπάνες για υγειονομική και ιατρική περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές
  • Οι πληρωμές για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
  • Τα έξοδα για τηλεφωνία, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό
  • Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, ατυχημάτων
Κοινοποίηση: Facebook LinkedIn X Email
Cookie Settings
Κλήση Χάρτης Email Ραντεβού