Ασφαλιστικά Ζητήματα

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν ασφαλιστικά, φορολογικά ή εργασιακά ζητήματα καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τις βασικότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου περιγράφει το υπουργείο Εργασίας σε 11 ερωτήσεις και απαντήσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό διαφόρων ρυθμίσεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα ρυθμίζει μία σειρά από ζητήματα για την ενίσχυση των συνταξιούχων και τον τρόπο καταβολής των αυξήσεων.

Στο τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εισφορών του 2021 για 250.000 παράλληλα απασχολούμενους μισθωτούς, οι οποίοι ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εστιάζουν σε τέσσερις άξονες: την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και προνοιακά ζητήματα.

Τη χορήγηση επιδόματος ύψους 250 ευρώ στις ευάλωτες ομάδες, την επιδότηση εισφορών για πλήρη απασχόληση, την επέκταση της άδειας μητρότητας, την κατάργηση του 1% για τους δημοσίους υπαλλήλους και τη μάχιμη 5ετία των ένστολων θα περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Κίνητρα με τα οποία ωθεί τους εργοδότες να μετατρέπουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης παρέχει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς.

Έως και σε 48 δόσεις θα αποπληρώνονται τα  χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς το μοντέλο εξόφλησης που υιοθετείται για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ και τους υπόλοιπους φορείς, εναρμονίζεται πλήρως με την πάγια ρύθμιση η οποία εφαρμόζεται στην Εφορία.

Την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από το 2023 για επιπλέον τρεις μήνες, δηλαδή από τους έξι στους εννέα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

Με επιπλέον διατάξεις που αφορούν στην άδεια μητρότητας και στην μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα κατατεθεί στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο προωθείται η παραγραφή χρεών για σχεδόν 250.000 επαγγελματίες, πλαφόν στις επικουρικές, ρυθμίσεις για ένστολους, αύξηση των δόσεων αποπληρωμής οφειλών.

Έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές κάθε μερικώς απασχολούμενου του οποίου η σύμβαση θα μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης προσφέρει η κυβέρνηση. Ειδικότερα,  από 10 Σεπτεμβρίου 2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

Τελευταία Νέα