Φοροτεχνικές Υπηρεσίες

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν φορολογικά, ασφαλιστικά ή εργασιακά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Εφαρμογή «Appodixi»: 'Ερχεται διάταξη για την οικονομική επιβράβευση των πολιτών που καταγγέλουν επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 08:00

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σύντομα η διάταξη για το μπόνους που θα δίνεται στους πολίτες που θα προχωρούν σε καταγγελίες στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi» σχετικά με τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Θα προβλέπει χρηματική επιβράβευση που μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500 ευρώ  έως 2.000 ευρώ.

Η εφαρμογή «Αppodixi» έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 και ότι μέσω αυτής η ΑΑΔΕ βάζει «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις από «πειραγμένους» μηχανισμούς. Όσον αφορά στον τρόπο που θα λειτουργεί η εφαρμογή «Appodixi» επισημαίνεται πως:

  • Αρχικά ο χρήστης θα πρέπει να ανοίξει την εφαρμογή και μετά μέσω της κάμερας του κινητού θα  πρέπει «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
  • Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή θα παράγει τα παρακάτω μηνύματα:

α. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Σε αυτήν την περίπτωση:

  • Εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).
  • Ελέγχονται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Εάν υπάρχει διαφορά, τότε ενδέχεται να έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης. Δηλαδή άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

β. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ.

Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, τότε υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

γ. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή.

Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, τότε θα πρέπει να κάνει τα εξής:

  • Να τραβήξει φωτογραφία την απόδειξη.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Τελευταία Νέα