Εργατική Νομοθεσία

Το λογιστικό γραφείο MoreThanTax διαθέτει πολυετή πείρα, εξειδικευμένο και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό. Φροντίζει να ανταποκρίνεται με συνέπεια και ταχύτητα στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σαν αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν εργασιακά, φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα, καλύπτουν ολοκληρωτικά τις σύγχρονες ανάγκες επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών. Παρέχει επίσης Λογιστικές & Φοροτεχνικές Υπηρεσίες με εξειδίκευση στον Ιατρικό Κλάδο και συμβουλές σε ζητήματα ΕΟΠΥΥ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Αναλογική εισφορά στις αποδοχές αντί για "πέναλτι"

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΝΕΑ Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 06:28

Την κατάργηση του «κόφτη» του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότησή του και την αντικατάστασή της με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την απασχόλησή του προβλέπει επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το ύψος της εισφοράς εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10% και 15%.

Η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος το οποίο αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού (είτε είναι μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι). Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση θα φύγει από τη σύνταξη και θα μεταφερθεί στο εισόδημα. Οσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο- αναλογικά ως ποσό- μεγαλύτερη θα είναι η κράτηση επί αυτού. Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται επί του εισοδήματος της απασχόλησής του αποκλειστικά υπέρ του ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις άλλες εισφορές τις οποίες θα καταβάλλει ο απασχολούμενος συνταξιούχος υπέρ του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ, όπως ισχύει για κάθε άλλο ασφαλισμένο ο οποίος απασχολείται. Επίσης, όσον αφορά τους συνταξιούχους η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις θα ανακοινώσει τα εξής:

Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%. Κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις προκύπτουν από το 50% της ανάπτυξης (4%) και του πληθωρισμού (5%). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%. Επιπλέον, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%.

Μόνιμο και αυξημένο σχεδιάζεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς (αφορά όσους δεν παίρνουν αυξήσεις στις συντάξεις τους), ενώ όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.  Tο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται θα δοθεί τον Δεκέμβριο (λίγο πριν από τα Χριστούγεννα). Eπίσης, σχεδιάζεται η μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με την προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ.

Τελευταία Νέα